Péče o kožené výrobky: Typy k prodloužení životnosti výrobku

Kožené výrobky vyžadují pečlivého ošetřování spočívajícího hlavně v tom, že jsou často čištěny a maštěny. V kůži obsažený tuk se totiž po čase vytrácí a tím kůže tvrdne - praská. Pak ztrácí na své odolnosti a pružnosti.

Zdroj: První česká sedlářská učebnice, 1946.

513F9D01-829E-404D-9124-964527507BC2_1_201_a

Kůže neboli useň je přírodní materiál s neobyčejně velkou odolností a životností. Člověk si hned vybaví Ötziho kožené boty, které jsou více jak 5 000 let staré, nebo kožené boty z kobky Tutanchamona, které jsou více jak 3 000 let staré. Aby si kožený výrobek zachoval svůj vzhled a svou funkčnost a nestal se muzejním exponátem, vyžaduje pravidelnou péči. O tom bude tento článek. Věnovat se bude výhradně péči o třísločiněnou hlazeni. Postup je aplikovatelný i na další typy usní s výjimkou broušených usní, tj. semiší.

 

Abychom zachovali kůži odolnou a pružnou, provedeme následující:

1) Čištění

Předtím, než na useň aplikujeme jakékoli přípravky, je třeba ji důkladně očistit od prachu a jiných nečistot. Na to nejlépe použijeme jemná bavlněný hadřík, a pokud to nestačí, tak hadřík navlhčíme. Hadřík by nikdy neměl být mokrý. Pokud se kůže někdy namočí (nehoda, déšť aj.), tak ji co nejdříve osušíme suchým hadříkem, výrobek uvedeme do původního stavu (tj. peněženku zavřeme, kabelku vycpeme) a necháme přirozeně uschnout na stinném místě.

2) Aplikace balzámu

K promaštění usně použijeme přírodní bezbarvý balzám na useň na bázi včelího vosku. Nabereme přiměřené množství na jemný bavlněný hadřík a krouživými pohyby pomalu roztíráme po lícové straně celého předmětu. Necháme 5-15 minut vstřebávat a přebytečný balzám setřeme suchým hadříkem. Useň, především světlá, při tomto procesu chytne sytější odstín, který se bude schnutím vytrácet.

DSCN0004

3) Uskladnění

Kožené výrobky skladujeme na suchém a temném místě, protože vlhkost by mohla způsobit plíseň a sluneční záření vede k oxidaci, která useň ztmavuje. Výrobky skladujeme v jejich přirozené pozici, nezatížené a příp. vyplněné suchým materiálem (např. papírem), jinak by mohlo dojít k pomačkání materiálu či jiné deformaci.

 

Frekvence krémování závisí na konkrétním produktu. O kabelku není třeba pečovat tak často, jako o kožené boty, ale je třeba o ní pečovat častěji, než o peněženku. Useň krémujeme, když je suchá na dotek a vyžaduje oživení, bezprostředně před náročným vytížením a vždy, když se na líci začnou objevovat prasklinky.

 

Zlaté pravidlo pro lenochy:

Absolutní základ je výrobek semi-pravidelně přetřít balzámem. Čištění nečištění, hadříky nehadříky. Oživí to useň a prodlouží její životnost.

Zpět do obchodu