Alternativa kůže

Pinatex

Takzvané alternativy

V tomto článku se zamyslím nad použitím takzvaných náhražek usně, protože existuje poměrně početná skupina zákazníků, kteří z nějakého důvodu odmítají kůži. Je škoda, že jen málo kritiků si dá práci, aby se poučilo a rozlišovalo mezi chromočiněnou a třísločiněnou usní, protože se jedná o zásadní rozdíl v těchto otázkách (více se dozvíte zde). Tento text si nicméně neklade za cíl přesvědčit druhé či ospravedlnit sebe sama. Já pracuji primárně s usní a tak to pravděpodobně i zůstane. Ale jsou tu další možnosti, o kterých je na místě se bavit.

 

Společností rezonuje intenzivní debata o životním prostředí a průmyslovém chodu dobytka. Pro spoustu lidí tak může useň představovat eticky či environmentálně problematický materiál. Má odbornost nespočívá v posuzování těchto otázek, ale kvůli nim se mnohdy a mnohde mluví o alternativách kůže. Ty lze chápat různě. V krajním případě by bylo možné za alternativu považovat i textil (textilní peněženky, opasky aj.) ale i jiné tradiční materiály. Já se zde omezím na materiály, které sama sebe označují za alternativu.

 

Předně takzvaná eko-kůže, označení, které se v českém prostředí používá v rozporu se standardy definic ICECu (Institut certifikace kvality pro kožedělný sektor). Fakticky se jedná o koženku (ČSN 647003). Tj. plošný textilní materiál, zpravidla z bavlny, pokrytý plastovou, zpravidla polyuretanovou, vrstvou. Více prostoru tomuto materiálu zde věnovat nechci, nepovažuji ho za relevantní alternativu, nýbrž pouhou náhražku.

 Malai

Já když slyším o alternativách, tak se mi vybaví materiály z jiných přírodních zdrojů, které se v posledních letech rojí jako houby po dešti. Houby jsou ostatně jedním z těchto alternativ, např.: MuSkin nebo Mylo. V Mexiku pár odvážlivců vyrábí Desserto z kaktusů a Francouzi nemohli jinak, než začít vyrábět alternativu usně z vínových hroznů pod názvem Vegea. V tomto výčtu nemůžeme nezmínit oblíbený Piñatex z ananasu. Nepochybně je celá řada dalších možností.

 

Sám jsem měl možnost s některými z těchto materiálů pracovat, mým favoritem zatím ale je Malai, který se, podobně jako další alternativy, vyrábí z celulózy bakterií. V tomto případě jsou bakterie pěstovány na kokosové vodě, což je odpad farmářů zpracujících kokosy. Výsledkem je hladký a pevný materiál s výraznou texturou, se kterým se pracuje velmi podobně jako s třísločiněnou usní. Na výsledek mé práce s ním se můžete podívat zde.

 

Sám se alternativním materiálům nebráním, ale přírodní třísločiněná useň pro mě zůstává volbou číslo jedna. Možná proto mě trochu mrzí, že se tyto materiály vymezují jako alternativy usně. Často se jedná o skvělé materiály, které mají své vlastní specifické místo na trhu. Jejich razantní vymezení ale trochu brání kombinaci s přírodní usní, které, jak jsem sám zkusil, může nést skvělé a originální výsledky.

 

Zdroje:
https://www.icec.it/en

ČSN 64 7003 (647003)Syntetické usně. koženky

Zpět do obchodu